Alternatív atomerőművek – SMR

A mai, hagyományos atomerőművek építésének jelentős nehézségei a méretükből adódnak – a hosszú telepítési idő, a speciális gyártás igénye és végül, de nem utolsó sorban, a nagy beruházási költség, ami miatt állami támogatás nélkül aligha valósíthatunk meg egyet.

Mit tehetnénk, hogy ezeket a nehézségeket kiküszöböljük? Ugyanez a kérdés fogalmazódott meg a szakemberek fejében is. A válasz nem is hangozhatna egyszerűbben: építsünk kisebb atomerőműveket!

Ezt a kisebb atomerőmű típust hívjuk SMR-nek, ami a kis moduláris reaktor angol rövidítése. A moduláris arra utal, hogy ezek a reaktorok önmagukban is működőképes, kisebb egységek. Egy telephelyen több reaktort is telepíthetünk egyidejűleg, így skálázhatjuk a kívánt teljesítményt, amit villamos- és hőenergia formájában is kinyerhetünk a reaktorokból, attól függően, hogy árammal, vagy fűtéssel és melegvízzel akarjuk ellátni a fogyasztókat.

Ez a technológia nem csak koncepció, jelenleg is körülbelül 130 SMR blokk üzemel a világon. Most is épül jó pár, főleg az USA-ban, de Kanadában, Kínában és Franciaországban (stb.) is épülnek ilyen blokkok. Oroszországban úszó SMR épül - jól hangzik, mi?

A technológia akkor lesz igazán kiforrott, ha majd a gyártás költségeit kellően leszorítjuk, és sorozatgyártásban készítjük a reaktorokat, majd a gyárból szállítjuk őket a helyszínre - a szállítása valahogy így nézne ki:

Forrás: link

De hát sajnos nem egy tökéletes világban élünk, így ennek a technológiának is megvannak a hátrányai a hagyományos erőművekhez képest. Kezdetben ez főleg az alacsony versenyképesség, hiszen sima atomerőműveket már jó rég óta (kb. 60 éve) építünk, viszont az SMR technológia még gyerekcipőben jár. A reaktorok engedélyeztetése is hasonló nehézségekbe ütközik, hisz a technológiai előírásokat meg kell határozni, ami a hagyományos reaktoroknál már jól ismert.

Szóval összességében ez egy jó kis koncepció, amely lehet, hogy a jövője lesz az atomenergetikának. Persze az is lehet, hogy nem lesz az, de azért legyünk optimisták. Akit bővebben érdekel a mini atomerőművek csodálatos világa, az erre a linkre kattintva okosíthatja ki magát a témában.

A cikk forrásául az Energetikai Szakkollégium „SMR: Az atomenergetika jövője?” című előadása szolgált.

A következő cikk előreláthatólag két hét múlva, 2017.10.26-án fog megjelenni.