Számlabefizetési tippek és okosságok - 2. rész

  Előzőleg megtudtuk, hogy mi az a közüzemi számla, hogyan is néz ki, milyen típusai vannak és miért érkezik. (És megtudtuk, hogy a nyuszimotor pöpec.) Most megpróbálunk olyan fizetési tippeket, ötleteket adni, amelyek segítségével picivel egyszerűbbé, s ezzel egyúttal gördülékenyebbé válik mindennapi életünk.

  Már kisgyerekként hamar rájövünk, hogy a közszolgáltatói számlákat nem a gólya, de még csak nem is a húsvéti nyuszi, hanem a postás hozza. Ez a jól bevált szokás a XX. században élte fénykorát, azonban a technológia fejlődése lehetővé teszi azt, hogy a hőn áhított, s nagyra becsült csomagot ne csak és kizárólagosan levél útján kaphassuk meg.

  Elsőként azonban nézzük meg a ”hagyományos” utat, azaz, hogy a postai levél útján kapott számla végén található csekkel mit tudunk csinálni. Őszintén, nem sok mindent... Fogjuk a kis színes csekket, bebattyogunk a legközelebbi postára vagy esetleg, ha időmilliomosok lennénk, akkor a szolgáltató ügyfélszolgálatára és személyesen rendezzük a tartozásunkat. De, ha tényleg nincsen jobb dolgunk, akkor elmehetünk a bankba (amellyel szerződésben állunk) és át is utalhatjuk a szükséges pénzt, megjegyzésben feltüntve a fogyasztó nevét, címét és a számla sorszámát, esetleg a befizetési határidőt. A fizetés ilyen esetekben történhet készpénzzel, bankkártyával, vagy ugyebár hardcore-módban személyesen indított utalással is.

És hogy miért nem ez a legjobb módszer? Nos, itt van néhány érv:
Bebattyogás időtartama, amely lehet 9,58 másodperc feltéve, hogy 100 méterre van a posta és Usain Boltnak hívnak. Azért általában nem ennyi...
Parkolóhely vadászat, ha kocsival érkeznénk a tetthelyre…
Sorbanállás, amely az emberek kedvenc elfoglaltsága már gyermekkoruk óta.
Banktól a készpénzünkhöz való hozzájutás ugyebár 150.000 Forint felett tranzakciós illetékhez kötött, amely a 150.000 Forint feletti összeg 0,6%-a, de maximum 6000 Forint.
Utalás esetén, az utalt összegen felül a bank felől levonásra kerül az utalási díj, illetőleg az összeggel arányos tranzakciós illeték is.

  A számlabefizetés egy kicsivel már értelmesebb megközelítése a számla rendezése a szolgáltató honlapján, ahol bankkártya segítségével, vagy utalással szüntethetjük meg pénzügyi elmaradásainkat. Fontos megemlíteni, hogy bankkártyával való fizetés esetén a bankkártya éves díját (évente egyszer, esetleg részletekben) , illetve nagyritkán felmerülő kártyahasználati díjat is ki kell fizetni az összeg mellett. Természetesen, a világ tökéletes tökéletlenségébe beletartozik az is, hogy nem minden szolgáltató honlapján van lehetőség számla rendezésére, de mi, fogyasztók, fontos, hogy ekkor se essünk kétségbe, ugyanis van más lehetőség is...

  Nem csak a szolgáltatók, hanem a bankok honlapján is intézhetjük a számlabefizetés stációit. Itt is igaz, hogy nem minden bank esetében elérhető ez a szolgáltatás. Jelen pillanatban a CIB, az FHB, az Erste, és végül OTP Bank rendelkezik internetbank szolgáltatással, illetőleg online csekkbefizetéssel. Ehhez azonban a csekket először kézhez kell kapni, ugyanis csak a csekk minden adatának megadása után válik elérhetővé ez az alternatíva. Ennek némi előnye, hogy nem csak közüzemi, hanem  a telefon- és internetszolgáltatás számláit is rendezhetjük.

  Kiutat, valamint ezzel egyidejűleg egy lehetséges megoldást kínál hazai keretek között problémáinkra a dijnet.hu honlap, amelyet a Díjnet Zártkörűen Működő Részvénytársaság üzemeltet már 2007. november 28 óta. Idén lesz 10 éves a cég (türűűűű). A dijnet.hu-n mind elszámoló- mind részszámlák fizethetőek, legyen szó villany, gáz, vagy egyéb közszolgáltatásról (példának okáért: telefon, tv, internet, stb). Elektronikus úton azonban csak azon szolgáltatók számlái rendezhetőek, amelyek regisztráltak a dijnet.hu rendszerébe. A regisztrált szolgáltatók listája a honlapon, vagy ezen a linken megtekinthető. Jó hír, hogy egyre több szolgáltató csatlakozik az elektronikusan is rendezhető számlákat kibocsátó szolgáltatók táborához. Ez mellesleg a szolgáltatóknak is egyszerűsítés valamilyen szinten, hiszen nem kell a honlapjukon számlabefizető-rendszert létrehozniuk, és fenntartaniuk. A dijnet.hu-t használva a közüzemi számlák az elektronikus levelesládánkba érkeznek, amelyeket ezt követően bankkártyás fizetés vagy utalás igénybevételével fizethető. A számla kiegyenlítéséről azonnal kapunk automatikus e-mailt vagy SMS-t. A dijnet.hu további előnye, hogy a számlák egy évig megőrződnek a fiókunkban, ezzel nagy lehetőséget kínálva arra, hogy ne a házunk/lakásunk legmélyebb bugyraiban kallódjanak az idők végezetéig. Emellett nem csak számláinkban gyönyörködhetünk, hanem mérőóraállás bejelentésére is van lehetőségünk. A Díjnet előnyei közé tartozik, hogy egyrészt elkerülhető a sorbanállás, mindemellett a számlákat nem kell kinyomtatni, ezáltal csökkenthető a papírfelhasználás aminek a hódbébik nagyon örülnek…

Számlabefizetés okostelefonnal? Igen, lehetséges, tudniillik ezt a célt szolgálja az iCsekk alkalmazás. Az utoljára idén szeptemberében frissített alkalmazás, amely a Play Áruházban 1710 értékelés alapján 4,0-ra van értékelve, a QR-kóddal rendelkező csekkek kifizetésére ad lehetőséget. Ami az előnye, az a hátránya is egyben, hiszen ha a csekken nem szerepel QR-kód, az alkalmazás ebben a formájában nem használható. Viszont, az app összeköthető a dijnet.hu szolgáltatásaival, ezáltal a mobilunk segítségével is fizethetővé válnak a számlák, továbbá beállítható, hogy a Díjnethez érkező számlák egyből továbbításra kerüljenek iCsekk alkalmazásunkra, amely segítségével naprakészen kezelhetjük számláinkat.

january-14-2015-17-59-44-z.jpg

  A csoportos beszedési megbízás vagy úgynevezett inkasszó, amely szándékosan eddig egy bekezdésben sem került említésre, talán a legkényelmesebb az összes közül. Ilyenkor a bankunknak megengedjük szerződéses keretek között, hogy inkasszáljanak, vagyis leemelhessék az éppen szükséges mennyiségű pénzt bizonyos szolgáltatók felé mutatott tartozások esetén. Erre mind személyesen a banknál, mind az internetbanknál, mind pedig a dijnet.hu-n lehetőség van.

A cikk tanulsága, amely a számlabefizetés rögös útjára szabadon elvihető:

batman.jpg