Karácsonyi energetikai kisokos

A Karácsony a szeretet ünnepe, mi pedig szeretnénk, ha az év e szakában sem feledkeznénk meg az energiahatékonyságról, fenntarthatóságról. Összegyűjtöttünk hát 5 dolgot, amitől energia- és környezettudatosan telhetnek az ünnepek.

Energiafogyasztás

1. Mennyit spórolunk, ha lekapcsoljuk a karácsonyi fényeket?

Nos, ez nyilvánvalóan függ attól, hogy milyen teljesítményű fénysort, fényhálót, fényfüzért, vagy a jóég tudja, mit dugunk a konnektorba, hogy emelje az ünnep fényét. Hogy bemutassak egy példát, előkaptam a saját, hipermarketben vásárolt, 13+3 méteres, 180 meleg fényű LED fényforrással felszerelt fénysoromat. A tápegységre kukkantva ez a csodás látvány tárul elénk.

20161222_204411.jpg

Ahogy látható, a fénysorunk mindössze 3,6 W felvételével csodálatos hangulatot varázsol otthonunkba. Mennyit spórolunk tehát, ha lekapcsoljuk? Egy teljes éjszaka (mondjuk 8 óra) esetén 3,6x8=28,8 Wh energiát takarítunk meg (ez átváltva kemény 0,0288 kWh). A novemberi villanyszámlámat hirtelen előkapva a következő adatot találtam a villamos energia árára, idézem: "ESZ Lakossági "A1" normál árszabás díja: 16,1 Ft/kWh" és ehhez még hozzáadódnak a rendszerhasználati díjak, az eredmény kb. 31 Ft. (Arra, hogy mindez pontosan mit is jelent, egy későbbi bejegyzésben megpróbálunk választ adni.)

Szóval így már könnyedén kiszámolhatjuk, hogy a fénysort 8 órára kikapcsolva majdnem egy forintot spórolhatunk, egész pontosan 89 fillért. Ha a kikapcsolást eljátsszuk a Szenteste és Vízkereszt közti 13 éjszakán, a megtakarított összeg már meghaladja a hat (6) forintot. Ha csak ennyin múlik a dolog, nyugodtan gyönyörködjünk a kivilágított karácsonyfánkban, amikor csak jól esik.

dupla.jpg

Természetesen egy régebbi, mondjuk a fél kertet körbefutó izzósor ennél sokkal többet fogyaszt, tegyük fel, hogy 200 W-ot. Ez esetben egy éjszaka (8 óra) 26, a teljes karácsonyi időszak (13x24 óra) pedig 1000 forinttal könnyíti meg a pénztárcánkat. Felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e a régi fénysort új, energiahatékony változatra cserélni, ha a régit egyébként szeretjük és a jó emlékek (például az éves ünnepélyes kábelkibogozás) miatt a szívünkhöz nőtt?

Hát, legfeljebb csak a hardcore kivilágítóknak. Ha éjjel-nappal megy a fénysorunk Szentestétől Vízkeresztig, évi 500 Ft-ot takaríthatunk meg, így a LED-izzós beruházásunk 4-5 év alatt megtérülhet. Ha Advent első vasárnapjától vízkeresztig világít egy régebbi izzósorunk, akkor viszont érdemes váltani, az új fénysor akár egy év alatt visszahozhatja az árát. Szóval, ha pénzügyileg nem is mindig éri meg lecserélni a karácsonyi fényeket, még mindig növelhetjük otthonunk energiahatékonyságát és csökkenthetjük villamos energia igényünket, ami azért nem egy rossz dolog. 

2. Az ország áramfogyasztása mélyponton van Karácsonykor

A meghitt karácsonyi ebéd és vacsora vagy éppen az ajándékozás során bizonyára nem sokan gondolkozunk azon, vajon hogyan is alakul az adott pillanatban Magyarország villamosenergia-fogyasztása. Sütünk-főzünk, közben a háttérben szól a TV vagy egy kellemes karácsonyi dallam - korán sötétedik - a biztonság kedvéért felkapcsolunk minden lámpát, mindenütt villognak a színes égősorok a gyerekek a Jézuskát várva laptopoznak vagy játszanak. Sokunk számára ismerős képsorok.

Úgy érezhetjük tehát, hogy az ország Jézuskája jobban teszi, ha erre a meghitt napra a szokottnál több árammal is készül. A számok ezzel szemben másról árulkodnak.

Magyarország villamosenergia-fogyasztása szezonálisan, heti- és napi szinten is jelentős eltéréseket mutat. Nyáron kevesebb áramot fogyasztunk, mint télen (a különbség a légkondik hatására csökken - a szerk.), éjszaka kevesebbet, mint nappal, hétvégén kevesebbet, mint hétköznapokon és így tovább. Ezek az eltérések általában jól definiálható mintát követnek, erre példa a vonuló “elefántként” becézett napi villamosenergia fogyasztás görbéje is.

elefantcsorda.png

A magyar piaci fogyasztók villamosenergia-fogyasztása 2016 december 20-21-én (Forrás: MAVIR alapján Havas M.)

Szenteste és Karácsony másnapja eltér ezektől a trendektől, hiszen ekkor a gyárakban leáll a termelés, a munkahelyeken, irodaházakban megáll az élet. Ezt a karácsonyi készülődés miatt megnövekedett lakossági villamosenergia-fogyasztás sem tudja ellensúlyozni, ezért az ország teljes áramfogyasztása Karácsony napján jelentősen - akár 40%-al - lecsökkenhet.

Az év ezen szakaszában tehát az európai erőművek is “szusszanhatnak egyet”.

Karácsonyfa

1. Van, ahol a karácsonyfa visszaváltható

Bérelhető karácsonyfa? Furán hangzik, de van lehetőség fenyőfát "bérelni" Karácsonyra. Ezek a cserepes fenyőfák egy kicsit drágábbak, de ha visszaviszed (és ugye pont ez a lényege), akkor visszatérítik egy részét az összegnek. A visszagyűjtött fenyőfákat pedig visszaültetik a természetbe, hogy jövőre újra tudjuk őket bérelni. 

Ha szeretnél környezetbarát módon karácsonyozni, akkor legközelebb szerezz be inkább ilyen visszaváltható karácsonyfát a hagyományos kivágott fenyőfa helyett:)

2. A karácsonyfák egyharmada  egyenesen a szemétbe jut

Évente 1,6-1,8 millió fenyőfát vágnak ki Magyarországon, és ennek 1/3-át nem veszik meg a vásárlók. Ezek a fenyőfák egyenesen mennek a nagy karácsonyi vacsora nélkül a hulladéklerakóba. 

Természetesen a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfákkal is kezdeni kell valamit. Nyugaton bevett módszer az energetikai hasznosítás, hiszen fáról beszélve viszonylag magas a fenyőfák fűtőértéke. Ami még eszünkbe juthat a fenyőfa-hulladék kezelésre, az a komposztálás, de sajnos a magas gyantatartalom miatt ez nem lehetséges. Így hát jobb megoldás híján maradnak az ország hulladéklerakói (kivéve néhány "szerencsésebb" fát, akik a hulladékégetőbe kerülnek), évi 20-30 ezer tonna hulladékkal gyarapítva a lerakóinkat. 

Sütemény

1. Megéri-e a karácsonyi mézeskalácsot boltban vásárolni?

Nincsen karácsony mézeskalács nélkül, és ezt a gyerekek is jól tudják. Azonban felmerülhet a kérdés: „Biztosan megéri otthon elkészíteni ezeket a karácsonyi finomságokat, s nem olcsóbb boltból készen megvenni?”


Nos, ezt a kérdést pusztán energetikus szemmel nézve a válasz igen egyszerű: Számoljunk utána és mérlegeljünk!

A mézeskalács (recept szerint) elkészítéséhez és díszítéséhez szükséges hozzávalók, és áraik 2015-ös Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján:

Megnevezés Egységár (HUF) Szükséges mennyiség Ár (HUF)
Akácméz 1200* 1 üveg(~200 gramm) ~240
Liszt 135 1kg 135
Cukor 197 1kg 197
Tojás 38 20db 760
Egyéb fűszerek - - ~300
Összesen - - ~1632

* Termelői ár

Elkészítéséhez nem szükséges otthonunkban tartani lapvibrátort, elégséges sodrófa, valamint nyújtódeszka, amely eszközök nem túl nagy elektromos fogyasztással rendelkeznek (Egészen pontosan nulla). Azonban tételezzük fel, hogy látni szeretnénk, mit csinálunk, (persze ezt mások még csak a legvadabb álmaikban sem hívják sütésnek) így szükséges egy legalább 60W-os hagyományos izzó megléte.

A sütemény megsütéséhez lehelgetés helyett praktikusabb elektromos sütőt használni, amely fogyasztása legyen 0,79kWh/h (Ez azt jelenti, hogy a villanyórán jelzett érték 0,79-cel fog nőni óránként, ha a sütő üzemel.)

 Végül a díszítéshez szükséges egy 200W-os elektromos habverő és tartozékai. Nem, a díszítés nem a habverővel fog történni, csupán a tojásfehérje felveréséhez szükséges a robotgép.

A következő adatok valós mérésen alapulnak (egy tálca sütemény+díszítés):

  • Munkafolyamat teljes időtartama: 7260 másodperc (2 óra)
  • Sütő üzemelési időtartama: 1500 másodperc (25 perc)
  • Robotgép üzemelési ideje: 1200 másodperc (20 perc)

A teljesítményekkel összeszorozva, majd az egészet először kWh-ba, majd forintba átváltva (1kWh=36 HUF exluzív árfolyamon) kemény 18,6 HUF-ra jön ki. Több tálca esetében a sütési idő és a teljes munkafolyamat ideje nő tálcánként 4-5 perccel. Egy teljes adag esetében, amely körülbelül 6 tálca süteményből áll, egészen mélyre kell nyúlni a pénztárcánkban, ugyanis az áramköltség egészen 32 forintig emelkedik (Igen, majdnem egy teljes kilowattóra!)

Ebből is jól látszik, a költségek jelentős része nem az áramfelhasználásból ered, hanem a hozzávalókból.

A fent említett hozzávalók nagyjából 4-6 adag mézeskalácsra elég... (40 darab/tálca aránnyal átszámítva ez olyan 1250 darab sütemény lehet). Tehát a fent kapott hozzávalókból származó költségek is adagonként 280 HUF-ra rúgnak, ami nem egy eget rengető érték. Egy adag sütemény tehát 300 forintból megvan! Tehát, ha időnk engedi, mindenképpen otthon süssük meg a mézeskalácsot, már csak azért is, mert legalább tudjuk mi van benne...

Havas Márton, Jakab Péter, Kiss Petra, Rádi Róbert Dániel