Energetikai érdekességek - 1. rész

Cikksorozatunkban az energetika széles területével kapcsolatos érdekességeket, újszerű megoldásokat, vagy egész egyszerűen csak nem mindennapi képeket mutatunk be.

panda.jpeg

Panda alakú napelempark Kínában (forrás)

Ennek, a kínai Sanhszi tartományban épült napelemparknak nemcsak az az érdekessége, hogy panda alakú, hanem az is, hogy ismert portálokon sem mindig valódi képeket sikerült lehozni róla - pedig a valóságban is létező erőműről beszélünk, mely csatlakozott is a hálózathoz. A tervezett teljes kapacitás 100 MW, melyből eddig egy 50 MW-os részt adtak át.

kudankulam.jpg

A Kudankulami Atomerőmű (forrás)

Halászok a Kudankulami Atomerőmű környékén (India déli csücskéhez közel). Az orosz fejlesztésű VVER-1000 típusú blokkokból álló erőmű 1-es blokkja 2013-ban állt üzembe. A tervek szerint 6 ilyen blokk kerül kiépítésre a jövőben. A duplafalú konténment alakjára nem csak az épeszű emberek, de a szakirodalom is gomba alakú konténmentként hivatkozik.

img_1251.jpg

A Kelenföldi Erőmű régi irányítóterme (saját fotó)

A Borbíró Virgil átlal tervezett, art déco irányzatú üvegtető alatt bújik meg a több, mint 100 éves erőmű régi irányítóterme, amelyet az erőmű korszerűsítése során ugyan le kellett cserélni, de mai napig különböző film- illetve klipforgatások helyszínéül szolgál.

apollo.jpg

A Holdon elhelyezett radiozitópos termoelektromos generátor (forrás)

Az Apollo 14 misszió során elhelyezett radioizotópos termoelektromos generátor A plutónium-238 izotóppal üzemelő berendezés az atomerőművektől eltérő módon hasznosít nukleáris energiát: hasadások helyett a Pu-238 természetes bomlása során felszabaduló hő és a Seebeck-hatás segítségével állít elő áramot.

bluelagoon.jpg

A Blue Lagoon geotermikus gyógyfürdő (forrás)

A világhírű Blue Lagoon gyógyfürdő Reykjavíktól 39 kilométerre, Grindavík városában található. A fürdőt 1987-ben létesítették a cirka 10 évvel korábban épült geotermikus erőműből távozó vizet gyűjtő tározóra. Az évek során jelentősen bővült létesítménybe csak előzetes foglalást követően lehetséges a pancsolás. A 14 éven felülieknek a belépő ára nem kevesebb, mint 6100 Izlandi Korona, amely átszámolva kb. 15000 magyar forintnak felel meg,

blackfortuna.jpg

A Lauswardi Erőmű Block Fortuna elnevezésű kombinált ciklusú blokkja (forrás)

A Düsseldorfban található Lausward Erőmű negyedik blokkja 2016-ban lépett működésbe. A Block Fortuna megkapó paraméterekkel rendelkezik: beüzemelésekor 61,5 százalékos hatásfokkal rendelkezett (köszönhetően a kombinált ciklusú üzemnek) és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú erőműnek számít kiadott teljesítmény alapján.

heliotrop.jpg

A Heliotrop elnevezésű épület Freiburgban (forrás)

A képen látható Heliotrop a világ első olyan épülete, amely több energiát hasznosít, mint amennyit felhasznál. Ezzel az elnevezéssel - mely nevét a heliotropizmusról kapta - 3 darab épület létesült Németországban. Különlegességük, hogy – az érkező napsugárzás minél nagyobb mértékű hasznosítása érdekében – az épületek a tengelyük körül forognak, követve a Napot. A Nap irányába néző helyiségek, irodák, illetve lakóhelyiségek, míg az épület sötét oldalán lévő szobák raktárként és egyéb, kiegészítő helyiségként funkcionálnak.

 ivanpah.jpg

Az Ivanpah Naperőmű (forrás)

A Mojave sivatagban található Ivanpah környékén 2014-ben lépett üzembe a világ legnagyobb naphőerőműve. A 392 megawattos erőmű 3 tornyára összesen 347000 tükör fókuszálja a Nap sugarait. Nem valószínű, hogy rekordját egyhamar megdöntik, mivel a technológia mára elavultnak számít, ezért inkább a napelemes rendszerek kerülnek kiépítésre.

Ha tetszett a cikkünk, és szeretnél értesülni a legújabb bejegyzéseinkről, kövess minket facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!