A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozatának hivatalos blogja

Az én energiám

2019\11\18

Háztartási méretű kiserőművek

A decentralizált energiatermelés egyik kulcsfontosságú eleme a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) termelése. A HMKE jogszabályi megfogalmazása a 2008-ban hatályba lépett villamos energiáról (VET) szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint az annak végrehajtásáról szóló rendeletben {1} található, melyek kimondják, hogy HMKE-nek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, mely: “olyan, a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t {2} (ez a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű kiserőműveket jelenti jó közelítéssel). [6] 

Tovább olvasom
2019\11\05

A Stirling-motor és alkalmazásai

A Stirling-ciklus zárt, gáz munkaközegű körfolyamat, ahol a zárt azt jelenti, hogy a munkaközeg mindvégig a rendszerben marad. A Stirling-körfolyamat alapján működő motorok külsőégésű motorok, vagyis az üzemanyagot a hengeren kívül égetik el; a hőbevitel és hőelvonás hőcserélőkön keresztül valósul meg. A külső égés előnye, hogy a folyamathoz szükséges hő szinte bármilyen üzemanyag elégetéséből származhat – sőt, a hő bármilyen egyéb, így akár szoláris vagy geotermikus eredetű is lehet.

Tovább olvasom
2019\10\13

Decentralizált energiatermelő rendszerek

A decentralizált energiatermelő rendszerek helyi energiafelhasználást tesznek lehetővé, felépítésük, működésük jól modellezhető. Az energiatervezés középpontjában egy optimum keresés áll, amely irányulhat az éves költségek minimalizálására, a nem helyi energiaforrások felhasználásának minimalizálására, vagy a beépített rendszerek hatásfokának maximalizálására.

Tovább olvasom
2019\09\27

Hűtés melegvízzel - az abszorpciós hűtőgépekről röviden

Ahogy azt pár napja a Forbes is megírta, 2019-ben jegyezték az északi félteke legmelegebb nyarát, [1] vagy emlékezzünk vissza a június 27-ei hírekben szereplő rekordra, ekkor Magyarországon is minden eddiginél nagyobb rendszerterhelési csúcsot mértek. A MAVIR általános vezérigazgató-helyettese kijelentette: „az irodai és otthoni klímaberendezések tömeges használata, illetve a hűtőszekrények, hűtőberendezések, hűtőházak nagyobb igénybevétele jelentősen növeli a fogyasztást”.

Abszorpciós hűtés esetén, megújuló forrásokból származó hő felhasználásával primerenergia megtakarítás érhető el, illetve a jelentősen csökkenthető a nyári hónapokban a villamosenergia rendszer csúcsidei terhelése.

 

Tovább olvasom
2019\04\06

Penész az otthonodban?

Az épület légállapotának beállítása a legtöbb háztartásban kimerül a levegő hőmérsékletének szabályozásával. Természetesen ez a legfontosabb tényező komfortérzetünk szempontjából, viszont ha a levegő további paraméterei nem megfelelőek, akkor az általunk kedvelt hőmérséklet mellett is érezhetjük magunkat diszkomfortosan, valamint az épületszerkezetek is károsodhatnak.

Tovább olvasom
2019\03\22

Tiszta energia minden európainak

Az energia, mint piaci ágazat nagy jelentőséggel bír: a háztartások éves kiadásainak 6%-át adja, illetve az energiaárak befolyásolják a teljes gazdaságot, valamint cirka 90.000 vállalkozás és 2,2 millió fős munkaerőállomány épül rá. Az Európai Unió felismerte az energiagazdálkodás fontosságát, aktuálitását, és immáron negyedik alkalommal próbálja tökéletesíteni, szabályozni az energiarendszert. Az új irányelvek célja a tiszta energia ösztönzése. A tiszta energiának egzakt definíciója nincs, egyesek a megújulókkal azonosítják, mások a nukleáris erőforrásokat és akár a földgázt is ide sorolják. A megfogalmazás főként a karbonmentes technológiákra utal, ugyanis a szén-dioxid-kibocsátás redukálása központi téma nem csak az EU-ban, de az egész világon is.

Tovább olvasom
2019\03\08

Az e-mobilitás és a megújuló energiák lehetséges közös rendszerei

Az e-mobiltás egy igen komplex terület, amelyet az egyik oldalról töretlen lelkesedés, a másik oldalról viszont erős szkepticizmus övez.
2019. február 13-án a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata által szervezett nyílt előadáson az e-mobilitás és a megújuló energiák lehetséges közös rendszereiről hallhattunk Vígh Zoltántól, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezetőjétől.

Tovább olvasom
2019\02\22

Épületek tervezése újragondolva - a BIM

A BIM (Building Information Modeling- épületinformációs modellezés) a mai tervezői kihívásoknak eleget tevő tervezési módszer, mely hazánkban eddig kevésbé ismeretes annak ellenére, hogy a 2000-es évek elejétől/közepétől jelen van. Sokan hallottak már róla, és sokan találkoztak is már vele valamilyen 3D-s modellen keresztül, de kevesen tudják, hogy a valódi BIM tervezés nem áll meg az épület 3D lemodellezésénél. A BIM, ahogy a magyar neve is jelzi, egy olyan adathalmazt foglal magában, melyből az épület bármely adata egyszerűen, gyorsan és bármikor kinyerhető.

Tovább olvasom
2018\12\14

„Ott vagyunk már?” – Úton a fúziós energiatermelés felé

FÚZIÓ. Számomra a definícióján túl a Nap energiáját, izgalmas kutatást, magasan fejlett technológiát, jövőt idéz. Kevésbé jártasaknak legegyszerűbben, hogy mit is jelent: könnyebb atommagok egyesülése egy nehezebb atommaggá. Részecskék ütközéséről hallva a fúziós berendezéseket könnyű összekeverni a kísérleti  részecskegyorsítókkal. A fúziós reaktorok célja azonban nem az univerzum építőköveinek és működésének megismerése, ezek egy új fajta energiatermelési módszer kifejlesztése érdekében épülnek.

Tovább olvasom
2018\11\30

Energiafogyasztási szokások: A kommunikáció a kulcs

A kommunikáció a megoldás! A változás elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy hogyan alkalmazkodunk hozzá. Hol lenne ez még érezhetőbb, mint az új technológiák bevezetése során? “A változásokat vagy le kell kommunikálni megfelelően, vagy azoknak maguktól értetődőeknek kell lenniük.” Az előbbi valószínűbb, emiatt szükséges újra tárgyalni a fogyasztókat ösztönző eszközök tárházát.

Tovább olvasom